RM, pragmatisme en romantiek

Van 22 tot en met 25 mei organiseer ik Open Werf Dagen in La Rochelle. Een klein privé evenement om in alle rust de RM’s te bekijken. De boten liggen afgemeerd in het haventje in het gezellige stadscentrum. 

Bij het opstellen van dit bericht moest ik denken aan mijn eerste reis naar La Rochelle. Al veel te lang geleden, in een poging indruk te maken op mijn verkering, stelde ik voor om daar Fruit de Mer te gaan eten. ‘Toevallig’ vond op dat moment Salon Nautique plaats, waar een jonge Fransman een aluminium zeilboot tentoonstelde. Romantiek en pragmatisme, zogezegd. De boot was een Allures, inmiddels onderdeel van Grand Large Yachting, waar de jonge Fransman van toen –Stéphan Constance– vandaag de dag een succesvolle CEO is.

Een RM11.80 met gele romp vaart langs de verdedigingswerken de haven van La Rochelle binnen

Hout-epoxy

Eén van de werven die door Grand Large zijn overgenomen, bevindt zich in La Rochelle. Dat bracht me terug bij die eerste kennismaking met Allures. RM bouwt hier bijzondere zeiljachten van een even bijzonder materiaal: epoxy-houten jachten van 9 tot 13 meter.

Wij zijn de enigen met deze kennis, en dat mag niet verloren gaan.

Een RM11.80 met kimkielen staat op de parkeerplaats bij de werf.

Zeiltechnisch vs bouwwijze

Zeiltechnisch is dit goed te begrijpen. Hout is licht en stijf, en met epoxy vrijwel onverwoestbaar. Maar het vraagt een andere manier van bouwen.  Hout ‘dwingt’ je om een bepaalde vorm aan te houden, en dat vraagt een heel andere benadering.

Bij het ontwikkelen van de Explocat en de Garcia 60 merkte ik dat het echte werk eigenlijk wordt gedaan door de ingenieurs. Als wij eenmaal het concept hebben uitgewerkt, zijn zij het die de boot zo gedetailleerd uitwerken dat elke werknemer met behulp van een draaiboek de boot kan assembleren.
Bij RM werkt dat anders, en dat maakt het extra leuk, maar ook extra uitdagend. Hier moet je simpelweg “voelen” en begrijpen wat een boot is. Daarom kan RM alleen werken met ervaren vakmensen, zeilers en dromers. En dat past minder goed binnen de industriële denkwijze van Stéphan. Zijn succes is gebaseerd op het schaalbaar maken van nichemarkten, en een RM is vanuit dat oogpunt een uitdaging. Waarom heeft hij RM dan toch overgenomen?

Zeilers en doeners

De eerste reden is dat ze heerlijk zeilen. Ze zijn licht en stijf en het interieur is door het hout automatisch geïsoleerd. Het voelt gewoon goed. Stéphan blijkt zelf ook eigenaar te zijn van een RM, een zwart-rode 11.80. Maar ook frans chauvinisme speelt een rol. “Wij zijn de enigen met deze kennis, en dat mag niet verloren gaan.” Maar je bouwt geen imperium op romantische gevoelens, en als ik even doorvraag blijkt dat de Franse overheid er net zo over denkt. Alweer romantiek en pragmatisme dus! Maar dat maakt niet uit, want daardoor hebben we wel toegang tot deze schitterende zeiljachten, waarvan de 11.80, zoals hierboven op de foto, wat mij betreft de mooiste boot is die ooit uit welke andere werf van Grand Large is gerold. In maart lever ik haar af, en op de open dagen zal ze nog in La Rochelle zijn. 

In iedere kleur leverbaar

Snel, zeewaardig en single handed

In ieder geval zijn RM zeiljachten bijzonder. Ze zijn snel, zeewaardig en het vlaggenschip, de 13.80, kan zelfs met een hydraulische klapkiel worden geleverd. De stijfheid van de romp wordt nog eens verhoogd door wat ik “boxenbouw’ noem. Ieder onderdeel van het interieur is verlijmd met de romp. Het lichte, ruime en ergonomisch interieur is daardoor kraakvrij. Met de kennis van die ervaren bouwers zijn de boten bovendien eenvoudig door een persoon te zeilen.

Hoewel er veel trim mogelijkheden zijn, zie je dat de Franse zeilerscultuur draait om single handed te zeilen, liefst rond de wereld. Alle manoeuvres op een RM zijn dan ook eenvoudig door één man of vrouw uit te voeren. 

Een zeilreligie

De Franse zeilerscultuur is gebaseerd op de reis van Bernard Moitessier, de eerste Fransman die solo om de wereld zeilde met zijn geliefde JOSHUA.

Mijn Franse zeilvrienden raken niet uitgepraat over deze man en zijn reis, het is bijna een religie voor ze. Het boek wat de zeiler schreef, “De Lange Route” is de Franse zeilersbijbel.

Vaak zie ik het schip als museumstuk liggen in La Rochelle. Als je haar zo ziet drijven in de avondzon, dan is het goed voor te stellen dat Fransen hun boten geschikt maken voor solo zeilers. Dat is het DNA wat ik u graag een keer laat zien en beleven! 

Open Dagen

En daarom laat ik u graag de RM werf zien, en organiseer ik op donderdag 22, vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 mei 2025 de Open Werf Dagen in La Rochelle. Graag ontvang ik u als mijn gast om de werf te bezichtigen en met de bouwers te praten. La Rochelle is nog net zo’n romantisch stadje als die eerste keer dat ik er kwam en de Fruit de Mer bij René is nog steeds onovertroffen. Alle 5 modellen liggen dan in het oude haventje in het centrum afgemeerd, zodat u ze goed kunt bekijken en vergelijken. Wees welkom!

 

E-mail versturen naar Rossinante

Wilt u dat wij u terugbellen? Vul dan uw telefoonnummer in: